AMBALAJ ŞEKLİ | 500 ml |
İÇİNDEKİLER | Elma Sirkesi (Elma, Ham Bal, Arıtılmış Su) |
ÜRÜN KOD | AYSA-SRK-03 |
ÜRÜN BARKOD |
Sirkelerimiz, Katkısız, Koruyucusuz, Faydalı, Şifalı Sirke · Sirkemiz Doğal Fermantasyon yöntemi ile üretilmiştir.
Fermantasyonu bittikten sonra en az 6 ay dinlendirildikten sonra el değmeden cam şişelere doldurulur. Katkı, koruyucu, renklendirici vs gibi doğal olmayan hiç bir şey içermez.
Mevsiminde toplanan taze meyvelerden üretilmişlerdir.
Ürünlerimiz ilaç değil; bitkisel takviye niteliğindedir.
Yapımında kullanılan meyveye göre tadı, rengi, özellikleri ve etkileri değişen sirkeler; yüzyıllardır en çok tüketilen gıda çeşitlerinden biri!
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de köklü bir geçmişe sahip olan sirke, şüphesiz ki her mutfağın demirbaşlarından biri. Elma, üzüm ya da alıç… Elde edildiği meyvenin vitamin ve minerallerini içeriğinde yüksek oranda muhafaza eden sirke, farklı pek çok meyveden üretilebiliyor. Meyvelerin besin değerlerini barındırmasının yanı sıra probiyotik bakımından da zengin bir ürün olan sirke, tüm bu sebeplerle güçlü bir gıda olmayı başarıyor.
Ülkemiz mutfağının vazgeçilmez çeşnilerinden bir tanesi olan sirke, her derde deva yapısı ile pek çok farklı amaçla kullanılıyor. Sirkenin yararları, salatalarımızı lezzetlendirmekten çok daha geniş bir yel-pazeye yayılıyor aslında… İşin esas sırrı, hangi sirkeyi hangi amaçla kullancağını bilmekten geçiyor.
Daha önce de bahsettiğimiz üzere sirkenin pek çok çeşidi bulunuyor. Bu durum, sirkenin birçok meyve çeşidinden kolaylıkla elde edilebilen bir ürün olmasından kaynaklanıyor. En bilinen sirke çeşitlerini ise elma sirkesi, üzüm sirkesi, alıç sirkesi, ayva sirkesi ve nar sirkesi gibi çeşitler oluşturuyor. Neredeyse her meyveden sirke edilebildiği için bunları daha da çeşitlendirmek mümkün.
* En İyi Sirke Hangisi?
Sirke, en başta besin değeri ve probiyotik zenginliği ile iyi bir doğal ürün olmayı başarıyor. Fakat sirkenin yeterince kaliteli ve iyi olabilmesi için sirkenin ana maddesi olan meyvelerin birinci kalite mahsullerden elde edilmesi; bunların da GDO, zirai ilaç vb. kullanılmadan yetiştirilmiş olması gerekiyor.
Bunun yanı sıra sirkenin fabrika koşullarında üretiminin de aynı şekilde hijyenik adımlarla gerçekleşmesi gerekiyor. Koruyucu, tatlandırıcı, yapay renklendirici gibi katkı maddeleri içermeyen sirkeler; iyi olarak nitelendirilebilecek en güçlü seçeneklerini oluşturuyor. Ancak en iyi sirke çeşidi söz konusu olduğunda bu nitelik, her şeyden önce kişilerin damak tadı ve zevklerine göre değişim gösteriyor.
* Sirkenin Özellikleri Nelerdir?
Sirke, güçlü içeriği sayesinde farklı alanlardan ihtiyaçlara kadar pek çok amaçla etki sağlayabilecek bir ürün çeşidini oluşturuyor. Kullanılacak sirkenin özelliklerinden yararlanabilmek için -halihazırda değindiğimiz üzere- iyi yetiştirme ve üretim koşullarına sahip sirkelerin tercih edilmesi önem taşıyor. Sirke özellikleri ise genel olarak şu şekilde öne çıkıyor:
*Sirke, yemek ve salataların lezzetini artırmaya yardımcı bir gıda olarak kullanılıyor.
*Yüksek orandaki enzim ve yararlı bakteri içeriğiyle vücudun normal fonksiyonlarının korunmasına katkıda bulunuyor.
*Tokluk hissi sağlamaya ve iştahı kontrol etmeye katkı sağlayabiliyor.
*Ev ve gıdalar için doğal bir temizleyici olarak tercih edilebiliyor.
*Ağız bakımı, cilt ve saç bakımı gibi kişisel bakım rutinlerinde su ile seyreltilerek kullanılabiliyor.
1.3. Hangi Sirke Ne için Kullanılır?
Sirkelerin ağız yoluyla tüketiminin yanı sıra haricen kullanımı da mümkün oluyor. Bu sebeple neredeyse her sirke çeşidi yemek ve salatalarda kullanılabilirken, bazı farklı sirke çeşitleri ise çeşitli ihtiyaçlar özelinde kullanımı ile öne çıkabiliyor. Sirkeler ve kullanım alanları, genel olarak şu şekilde birbirinden ayrılıyor:
*Elma, üzüm, alıç ve benzeri sirkeler; yemek ve salataların lezzetini artırmak, iştah kontrolü sağlamak, kişisel bakımda su ile seyreltilerek kullanılmak amacıyla tercih edilebiliyor.
*Ayva sirkesi hamur işi ve keklerde en çok kullanılan sirke çeşitlerinden biri olarak öne çıkıyor.
1.4. Elma Sirkesi mi Üzüm Sirkesi mi?
Elma sirkesi ve üzüm sirkesinin içeriğinde maya, antiseptik bileşenler ve meyvelerden gelen vitaminler bulunuyor. Elma sirkesi A, B, C ve E vitaminleri bakımından güçlü bir besin kaynağı olurken; üzüm sirkesi de A ve C vitaminleri bakımından zengin bir sirke çeşidini oluşturuyor. Benzer içeriklere ve benzer kullanım alanlarına sahip olan bu sirkeler, kişilerin damak tadı ve zevklerine göre tercih edilebiliyor.
Peki siz, tercih edeceğiniz sirkenin hangi koşullarda üretildiğine önem veriyor musunuz? Aysagurme doğallıkla ve son derece hijyenik koşullarda üretilmiş organik sirkeleri; sirkenin özelliklerini tüm yönleriyle keşfetmeniz için birebir. Siz de hemen deneyin, yüzde 100 doğallığı ve ayrıcalıklı lezzeti bir arada deneyimleyin!
Elma Sirkesi Kullanım Alanları ve Dozu
Elma sirkesi yemeklerde, salata soslarında ve gıdaların saklanmasında koruyucu madde olarak kullanılır. Doğru şekilde tüketildiğinde oldukça faydalı olmasına rağmen çok fazla sirke tüketilmesi istenmeyen etkilere neden olabilir. İçeriğinde çok fazla asit bulunması nedeniyle seyreltilmeden doğrudan içilmesi önerilmez. Çok fazla tüketilmesi, mide asit dengesinde bozulmaya bağlı olarak ülser, asit reflü ya da diş minelerini aşındırmak gibi farklı sorunlara neden olabilir. Bu sebeple suya veya çaya 1 ila 2 yemek kaşığı sirke ekledikten sonra tüketmek sağlık açısından doğru bir uygulama olacaktır.
Elma Sirkesinin Faydaları Nelerdir?
Elma sirkesinin şimdiye kadar tespit edilmiş olan en önemli faydası tip 2 diyabetli hastalarda belirtilerin kontrol altına alınmasındaki etkileridir. Tip 2 diyabet, vücut dokularının insüline direnç göstermesi ya da vücutta insülin üretilememesi nedeniyle kan şekeri seviyelerinin yükselmesi ile seyreden bir hastalıktır. Hastalığın tedavisinde temel amaç kan şekeri seviyelerini normal aralıkta tutmaktır. Bunu yapmanın en etkili yolu, işlenmiş şekerlerden kaçınmaktan geçer. Elma sirkesi de kan şekerini düşürmede güçlü bir etkiye sahiptir. Sirkenin kan şekeri ve insülin seviyeleri için çok sayıda faydası olduğu çalışmalarda gösterilmiştir. Yüksek karbonhidratlı bir yemek sırasında tüketildiğinde, dokuların insülin duyarlılığını %19 ila 34 oranında arttırdığı ve kan şekeri düzeyini belirgin şekilde düşürdüğü tespit edilmiştir. Bu nedenlerden dolayı sirke; şeker hastaları, gizli şekeri olanlar ve kan şekeri seviyelerini düşük tutmak isteyen kişiler için yararlıdır. Şeker hastalığı olan kişi kullandığı ilaç miktarını sirke tüketerek azaltabilir.
Şaşırtıcı bir şekilde, araştırmalar ayrıca sirkenin kilo vermeye yardımcı olabileceğini de göstermiştir. Sirke, tokluk hissini arttırarak kişinin daha az kalori almasına yardımcı olur. Örneğin yüksek karbonhidratlı bir yemekle birlikte sirke tüketilirse, doygunluk hissi artar ve günün geri kalanında 200-275 daha az kalori tüketilir. Aşırı kilolu 175 kişiyle yapılan ve 3 ay süren bir çalışmayla, günlük tüketilen elma sirkesinin miktarı ile orantılı olarak, göbek bölgesi yağlarını eritmeye yardımcı olduğu ve kilo vermeyi hızlandırdığı gösterilmiştir. Çalışmaya katılanlardan;
Günlük 15 ml (1 yemek kaşığı) elma sirkesi tüketenler ortalama 1.2 kilogram kaybederken
30 ml (2 yemek kaşığı) tüketenler 1,7 kilogram kaybetmiştir.
Sirkenin düzenli tüketimi kan trigliseritlerini, kolesterolü ve kan basıncını düşürür. Böylece, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskinde azalma görülür. Sirke bazı kanser türlerinde kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatabilir ve tümörleri küçültebilir.
Elma sirkesi, bakteriler de dahil olmak üzere bazı mikroorganizmaların etkisiz hale getirilmesine yardımcı olur. Geleneksel olarak tırnak mantarı, saç biti, siğil ve kulak enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılmıştır. Modern tıbbın babası olan Hipokrat, iki bin yıl önce yara temizliği için sirke kullanmıştır. Sirke ayrıca bir gıda koruyucu olarak da kullanılır. Yapılan araştırmalar bakterilerin (E. coli gibi) gıdada üremesini engelleyerek yiyecek maddesinin bozulmasını engellediğini göstermektedir. Bu nedenle bazı yiyecekleri korumak ve bir süre bozulmadan saklamak için doğal bir yol arayanlar elma sirkesi kullanabilirler.
Elma Sirkesinin Cilde Faydaları
Cilt bakımında doğal yolları tercih edenler için elma sirkesi oldukça popüler bir cilt bakım ürünüdür. Elma sirkesinin etkinliğinin çoğunluğu asetik asit ve malik asit gibi içerdiği meyve asitlerine dayanır. Fermantasyon yoluyla oluşumu sırasında antibakteriyel ve antifungal özellikleri ile bilinen ve asetik asit adı verilen bir bileşik oluşur. Akne oluşumu için en önemli etken bakterilerdir. Bu nedenle elma sirkesi antibakteriyel özelliği ile akne tedavisinde kullanılabilir.
Bir kişi yaşlandıkça, cildi doğal olarak elastikiyetini kaybeder ve kırışıklıklar oluşmaya başlar. Erken kırışıklıkları en aza indirmenin yollarından biri de cilde iyi bakmaktır. Elma sirkesi cildi sıkılaştırıcı etkiye sahiptir. Böylece düzenli kullanılırsa cildin elastikiyetini korumaya ve kırışıklıkların oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir.
Et benleri genellikle tehlikeli olmayan cilt büyümeleridir. Fakat bunlar tehlikeli olmasa bile bazen estetik açıdan rahatsız edici olabilir. Elma sirkesi et benlerine düzenli olarak sürülürse kurutarak düşmelerine yardımcı olabilir.
Elma sirkesinin güneş yanığını önlediğini veya tedavi ettiğini gösteren bir çalışma henüz yoktur. Bununla birlikte, sirkeyi suyla seyrelterek hafif dereceli güneş yanıklarına sürmek rahatlama sağlayabilir.
Cildin soyulması yoluyla uzaklaştırılması işlemi olan peeling yaşlı ya da ölü cilt hücrelerinin temizlenmesini sağlayan önemli bir cilt bakım sürecidir. Peeling işlemi kimyasal ya da fiziksel yolla yapılabilir. Elma sirkesi, kimyasal peeling uygulamasında kullanılabilen ve malik asit adı verilen bir meyve asidi içerir. Elma sirkesindeki malik asit, cildin en dış tabakasını soymaya yardımcı olabilir.
Elma Sirkesinin Yüze Faydaları
Elma sirkesi cilt bakımında tonik, yüz yıkama suyu olarak ve hatta leke tedavisi için kullanılabilir. Yüz temizleyici olarak kullanıldığında cildi ve ciltteki gözenekleri derinlemesine temizlemenin etkili bir yoludur. Yüzü günlük olarak suyla seyreltilmiş elma sirkesiyle yıkamak yağ, kir ve ölü cilt hücrelerine ait kalıntıları giderilmesine yardımcı olur. Elma sirkesi doğal bir cilt toniği olarak da tercih edilebilir. Toniğin cilt bakımındaki rolü, cildi bakterilerden ve diğer yabancı maddelerden arındırıp gözenekleri sıkılaştırmaktır.