Basma Siyah Zeytin – Dilme Yeşil Zeytin – Kırma Yeşil Zeytin

AMBALAJ ŞEKLİ: 1 Kg

İÇİNDEKİLER: Zeytin

Zeytin dalından koparıldığı gibi yenilemeyen tek çekirdekli bir meyvedir. Buna da, dünya üzerindeki tüm meyvelerden sadece zeytinde bulunarak zeytine acılık tadını veren “oleuropein” adlı fenolik bir madde sebep olmaktadır.

Zeytine acılık tadını veren oleuropein adlı bu fenolik maddenin, zeytinin bünyesinden dışarı alınması için uygulanan işlemler dizisi de sofralık zeytin işleme tekniklerini kapsamaktadır. Oleuropein, aynı zamanda insan sağlığı açısından oldukça önemli bir madde olarak kabul edilmektedir. Sofralık zeytin işlenirken her ne kadar zeytinin bünyesinden bu madde dışarı atılsa ya da parçalanarak başka maddelere dönüşse bile, zeytinin bünyesinde kalan miktarının insan sağlığı için yeterli düzeyde olduğu araştırıcılar tarafından bildirilmektedir.

Zeytinde bulunan fenolik bileşikler ve diğer antioksidan maddeler insan sağlığını olumlu etkileyen maddelerdir. 
Sofralık zeytin işleme teknikleri, zeytinin acılığının giderilerek insanlar tarafından yenilebilir hale gelmesini sağlayan işlemlerdir. Bu şekilde işlenip, acılığı giderilerek yenilebilir hale gelen zeytine de “Sofralık zeytin” denilmektedir.
Ülkemizde yetişen önemli sofralık zeytin çeşitlerinden bazıları şunlardır: Gemlik, Ayvalık, Memecik, Domat, Uslu, Eşek Zeytini, Yamalak Sarısı, Erkence, Memeli, Sarı Ulak, Halhalı, Edincik Su, Tavşan Yüreği vs. Bu çeşitlerden Gemlik ve Domat çeşidinin hemen büyük kısmı sofralık olarak işlenirken az bir kısmı yağa gitmektedir. Diğer çeşitler ise hem sofralık hem de yağlık olarak işlenmektedir.

Yetişen zeytin ağaçlarımızın meyveleri olgunlaşıp siyah rengi alınca toplanır. Zeytin hasadı, ağaca ve zeytine zarar vermeden elle yapılır. Özenle tek tek toplanan siyah zeytinler basma yöntemi ile tatlanması sağlanır. Acı suyunun çıkması için zeytinler selelere basılır. Bu işlemin ardından tekrar tuzlanır ve yaklaşık 10 gün bekletilir. 10 gün sonunda doğal, meyvemsi bir tada kavuşan zeytinler yıkanıp kurutulur. Yemeye hazır hale gelen basma zeytinlerimiz sofranıza lezzet katana kadar zeytinyağı içerisinde muhafaza edilir.

Ürünümüzde herhangi bir kimyasal kostik veya tatlandırıcı yoktur. Zamanla tatlanması sağlanır. Kimyasal kullanılan bir ürüne göre rahatsız etmeyecek şekilde hafif acısı olur bunu da isterseniz kekik ,pul biber, zeytinyağı ve limon ile servis edip daha da tatlandırabilirsiniz. 

Kendisine has biçimi ve tadıyla tercih edilen Natürel Çizik Yeşil Zeytin, besleyici değeri çok yüksek olan bir besindir. Boyu 10 metreye kadar uzayabilen, sık dallı ve yayvan tepeli bir ağaç olan zeytin ağacında yetişen bu kıymetli besin, önce çiçeklere sonra zeytine dönüşür. Zeytin meyvesi, ilk olarak yeşil, olgunlaştıktan sonra ise parlak siyah bir renge bürünür. Yeşil zeytin ilk olgunlaşma evresinde toplanarak hazırlanır.

Tam mevsiminde, dalından elle toplanan zeytinleri, kimyasal işleme tabii tutmadan,  hiç bir katkı maddesi ilave etmeden, sadece su ve tuz ile fermente ederek size sunuyor. Böylece bu mucize besin, besin değeri kaybına ve vitamin kaybına uğratmadan sağlıklı sofralarınızda yer buluyor.

Siyah Zeytin

  • Siyahlaşan zeytin meyvenin olgunlaşmış halidir. Hatta birkaç farklı renkte zeytin olması ve hepsinin bekleme süresine göre değiştiğini göz önüne alırsak siyah zeytin, zeytinin tam olgunlaşmış halidir, demeliyiz. Ülkemizde en çok tüketilen zeytin de siyah zeytindir.
  • Siyah zeytin 15 gün ya da 1 ay bekletildikten sonra yenecek hale gelir.
  • Zeytin, siyah zeytin olurken yani ham zeytin olgunlaşırken suyunu kaybeder. Fakat daha fazla yağlanır.
  • Siyah zeytin de sodyum ve fosfor daha fazladır.

Yeşil Zeytin

  • Yeşil zeytini, ham meyve olarak düşünebiliriz. Zeytin olgunlaşmadan toplanır ve acısı alınarak salamuraya yatırma işlemi yapılar ve yemeye hazır hale getirilir.
  • Yeşil zeytinin yenecek hale gelmesi için 3 ay bekletilmesi gerekir.
  • Yeşil zeytin içerisinde daha çok su bulundurur.
  • Yeşil zeytindeki yağ oranı siyah zeytindekinin neredeyse yarısı kadardır.
  • Yeşil zeytin, yağ oranının azlığı ile siyah zeytine göre daha düşük kalorilidir.
  • Yeşil zeytin de A vitamini daha fazladır ve yeşil zeytinden üretilen zeytinyağları çok daha kalitelidir.

ZEYTİNİN FAYDALARI

Kahvaltılarımızı süsleyen zeytin, omega 3 ve omega 6 yağ asitleriyle tam bir ‘sağlık deposu’. Ama içeriğindeki tuza dikkat! İşte zeytinin faydaları…

Omega Şampiyonu Siyah ve Yeşil Zeytinin Faydaları
Güne zinde başlamak için zeytin ve peynirin olduğu bir kahvaltı iyi bir tercihidir. Dengeli ve sağlıklı bir kahvaltı, metabolizma hızınızı artırarak sindirim sisteminizi düzenler ve yorgunluğunuzu atmanızı sağlar. Tabii kahvaltıda ne tükettiğiniz çok önemli. Sadece karbonhidratlardan oluşan bir kahvaltının size yararı olmayacağını hatta çabuk acıkmanıza neden olacağını bilin. Besin değerleri açısından zengin bir kahvaltı tabağı sağlığınız için ideal. Zeytin, bu sağlıklı kahvaltı tabağının vazgeçilmezlerinden olabilir. Zira içerdiği omega 3 ve omega 6 yağ asitleri, zeytini ‘sağlık deposu’ olarak nitelendirebilmek için iyi bir neden.

Zeytin Kaç Kalori?
Siyahı ve yeşiliyle kahvaltı sofralarınızı süsleyen zeytin, özellikle Ege Bölgesi ve Marmara Bölgeleri’nde çokça tüketilir. Pek çok faydası olan bu besini de dengeli tüketmek gerekir. Çünkü çok miktarda tüketilen zeytin, vücuda yağ alımını da artıracağından kilo problemlerine neden olabilir. Bir gram yağ içeren ortalama bir zeytinin 9 kalori olduğunu unutmayın. Zeytinin faydaları çok ama ideal olan tüketim miktarı günde az tuzlu 5 zeytindir.

Zeytinin Faydaları Çok Ama Tuza Dikkat!
Zeytin faydaları saymakla bitmeyen bir besin... Zeytin, içerdiği sağlıklı yağlar sayesinde kalp sağlığınızı korur. Kötü huylu kolesterolü (LDL) ise düşürür. Zeytindeki yağ miktarı kadar tuz miktarı da önemli. Çok tuzlu zeytinlerden kaçın ve kalp sağlığınızı da düşünerek az tuzlu zeytin tüketmeye çalışın. Üstelik bir de ödem ve şişkinlik gibi problemleriniz varsa tuzlu zeytin yemeyin. Zeytini bir süre suda bekleterek tuz miktarını azaltabilirsiniz. Peki zeytinin başka ne faydaları var derseniz, işte size zeytinin bilinmeyen faydaları…

Bağışıklık Sistemini Korur

  • Zeytinde kansere karşı etken maddelerin yanı sıra A, E vitaminleri de mevcuttur. Bu vitamin ve maddeler kanser tümörlerinin oluşumunu engeller ve vücudu korur.
  • İçerdiği A vitamini ile göz sağlığını da korur.
  • Mide asidinizi azaltarak gastrit ve reflü gibi problemlere karşı da etkili.
  • Yapılan çalışmalara göre, zeytin içeriğindeki vitaminler sayesinde çocuklarda kemik gelişimini destekler ve yaşlılarda osteoporoz riskini azaltır.
  • Kan basıncını düzenleyerek kalp krizi riskini düşürür.
  • İçerdiği E vitamini sayesinde sinir sistemini koruyarak, Alzheimer riskini azaltır.
  • Zeytindeki antioksidanlar, bağışıklık sisteminin korur ve güçlendirir.

Ürünler

WeCreativez WhatsApp Support
Merhaba Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?