AMBALAJ ŞEKLİ | 500GR. |
İÇİNDEKİLER | Tahin |
ÜRÜN KOD | AYSA-KHV-01 |
ÜRÜN BARKOD |
Tahin, susam bitkisinin ezilerek birtakım işlemlerden geçirilmesi ile üretilen tahin, hammaddesi olan susamların koyu ve hafif akıcı bir kıvama gelmesi ile üretilen bir lezzettir. Tahin, Türk mutfağında özellikle kış aylarında kahvaltıların sevilen lezzetlerinden biridir. Tahin, iyi kalite susam tohumlarının toplanıp eleme işleminden geçirilerek kabuklarından ayrılmasının ardından elde edilen susam tohumlarının yıkanarak bir süre kavrulması ile imal edilmektedir. Kavrulan susamlar, bir süre bekletilerek soğumaya bırakılır ardından kavrulan susamlar özenle ezilerek tahin halini almaktadır. Protein kaynağı olan bu besin genellikle kahvaltılarda pekmez ile birlikte tüketiliyor.
Hafif laksatif ve idrar söktürücü özelliğinin yanı sıra A, B ve E vitaminlerince de zengindir. Tahinin en büyük özelliği protein bakımından çok zengin olmasıdır. Miktar olarak düşünüldüğünde iki yemek kaşığı tahinde yarım kilogram kırmızı etin içerdiği protein miktarı mevcuttur. 100 gr tahin yetişkin bir insanın günlük kalsiyum gereksiniminin %75'ini, demir gereksiniminin %60'ını, B grubu vitamin gereksiniminin yaklaşık %50'sini karşılar. Pekmezin kalsiyum ve demir zenginliğiyle karışan tahin daha da besleyici hale gelir. Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta tüketimde aşırıya kaçmamaktır. Kalori yoğunluğu nedeniyle aşırı tüketimi istenmeyen kilo artışları yapabilir. Tahin, sağlıklı beslenmeye özen gösterenlerin olmazsa olmazlarından biri. Çünkü antioksidan özellikleriyle, vitamin ve mineralleriyle kendisi adeta doğal bir antibiyotik etkisi gösteriyor. Vücudu gripten kansere kadar, birçok hastalıktan koruyor.%100 yerlı tohum susamdan katkısız doğal üretimdir.
TAHİN’İN FAYDALARI
Vücuda ihtiyacı olan birçok vitamin ve minerali sağlıyor.
Susamdan yapılan ve nefis bir tadı olan tahin, bu lezzetinin yanısıra içinde bolca protein, besin lifi, kalsiyum, omega 3 yağ asidi, demir olması, A ve C vitaminleri bakımından da zengin olması nedeniyle mutfaklarda sık sık konuk edilmesi gereken isimlerden. Her sabah 3-4 yemek kaşığı kadar yiyeceğiniz tahinle vücudunuza ihtiyaç duyduğu birçok mineral ve vitamini kazandırabiliyor, bu sayede kendinizi gün içinde çok daha zinde hissetmeye başlayabiliyorsunuz.
Eğer "Sabahları gözümü bir türlü açamıyorum", "Bu yorgunluğum hiç geçmiyor" diye düşünüyorsanız beslenme programınıza mutlaka tahini dahil edin, kısa süre içinde etkilerini hissetmeye başlayacaksınız.
Kan basıncının ve kolesterolün düzenlenmesine yardımcı oluyor
Tahin içinde bulunan onca yararlı madde sayesinde antioksidan özellikler gösteren bir yiyecek. Bu da bizim için yabancı ve zararlı maddelerden arınan kan ve sağlıklı bir dolaşım sistemi anlamına geliyor. Hal böyle olunca her gün düzenli olarak tahin tüketmek yüksek kan basıncı, kolesterol gibi birçok hastalık karşısında daha dayanıklı hale gelmenizi sağlıyor.
Kalp sağlığını koruyor
Yukarıda da söylediğimiz gibi kanın vücudumuzda sağlıkla dolaşmasını sağladığı için tahin, kalp krizi, inme gibi birçok sağlık sorununa yakalanma riskimizi azaltıyor. Kalbin sağlıkla çalışmasına destek oluyor. Bu etkisinden yararlanabilmek için her sabah kahvaltıda 3 ya da 4 yemek kaşığı kadar tahin yemeniz yeterli oluyor. Dilerseniz hem bu konuda daha etkili hem de daha lezzetli olması adına pekmezle karıştırarak da tüketebilirsiniz tabii, seçim sizin.
Kemik ve kas gelişimini destekliyor
Tahinin içinde yüksek oranda kalsiyum bulunuyor demiştik. Kalsiyum, bildiğiniz gibi özellikle gelişim çağında kemik sağlığımız için bol bol almamız gereken minerallerden biri. Üstelik tahinin bu etkisi sadece gelişim çağında değil tüm hayatımız boyunca bize destek oluyor. Her yaşta görülebilecek kırılgan kemikler, güçsüz kaslar gibi sorunlardan muzdaripseniz düzenli olarak tahin tüketmeye başlayarak kas ve kemik sisteminizi zamanla hiç olmadığı kadar güçlü bir hale getirebilirsiniz.
Vücutta zararlı maddelerin birikmesini engelliyor
İçinde bulunan C vitamini ve diğer birçok yararlı madde sayesinde tahin, güçlü antioksidan özellikler gösteriyor. Zararlı maddelerin vücuda girmesini önlemekle kalmıyor, halihazırda var olan zararlı maddeleri de hızla vücuttan uzaklaştırıyor.
Beynin sağlıkla çalışmaya devam etmesini sağlıyor, hafızayı güçlendiriyor
Beynin de sağlıkla çalışmasına destek olan tahinin her sabah düzenli olarak tüketilmesi durumunda özellikle hafızayı güçlendirdiği biliniyor. İçerdiği omega 3, omega 6 yağ asitleri gibi maddeler sayesinde tahin sinir sistemini olumlu yönde etkiliyor, sinir hücrelerinin sağlıkla görevlerini yerini getirmeye devam etmelerini sağlıyor.
Kansızlık sorunu yaşayanlara yardımcı oluyor
Tahinin ham maddesi susam, demir bakımından oldukça zengin olduğundan bu içeriğinden tahin tüketerek bol bol faydalanmak mümkün oluyor. Kansızlık, bir başka deyişle anemi sorunu yaşayanlar, günde birkaç yemek kaşığı tahin yiyerek günlük demir ihtiyaçlarının önemli bir bölümünü karşılayabiliyor.
Ağrıların hızla geçmesini sağlıyor, vücuda enerji veriyor
Yukarıda saydıklarımıza ek olarak tahinin içinde bakır, çinko, potasyum, magnezyum mineralleri de bolca bulunuyor. Bu mineraller sayesinde özellikle kas ve kemiklerde oluşan ağrılar hızla dindiriliyor.
Saç ve cilt sağlığını destekliyor
Tahinin faydalarını saymakla bitiremeyiz demiştik! Tahin, yukarıdaki birçok faydasına ek olarak içerdiği bolca vitamin ve mineralden aldığı güçle saç ve cilt sağlığını da destekliyor. Düzenli olarak kullanılması durumunda çok daha sağlıklı saç köklerine, çok daha gür ve sağlıkla ışıldayan saçlara sahip olmak mümkün oluyor.
Bağışıklık sistemini güçlendiriyor, gripten kansere dek birçok hastalığa yakalanma riskini azaltıyor
Tahin, sağlıklı beslenmeye özen gösterenlerin olmazsa olmazlarından biri. Çünkü antioksidan özellikleriyle, vitamin ve mineralleriyle kendisi adeta doğal bir antibiyotik etkisi gösteriyor. Vücudu gripten kansere kadar, birçok hastalıktan koruyor.
Her sabah 3-4 yemek kaşığı kadar tahini kahvaltınıza dahil ederek siz de yukarıdaki tüm bu etkilerinden faydalanmaya başlayabilir, etkilerini kısa sürede fark edebilirsiniz. Zaten bu faydalarını bir kez hissedince onu sadece soğuk havalarda değil, yaz-kış, dört mevsim tüketmek isteyeceksiniz, eminiz.